How To Get Rich and Happy With Forex?

Adakah Forex Satu Penipuan?

Soalan: Forex tipu?

Kawan saya kata forex ni tipu, tiada orang perseorangan yang boleh jalankan forex melainkan bank sahaja.. is that true? Dia kata dia pernah kerugian hampir 40 ribu kerana forex.

Jawapan:

Jika kawan anda kata orang perseorangan tidak boleh berdagang forex, ianya jelas menunjukkan dia sendiri pun tidak faham forex. Bahaya menerima nasihat dari orang yang sebegini kerana tak pandai, tapi memandai-mandai. Nasihat dari orang begini sangat senang dicari. Nasihat percuma seperti ini berlambak-lambak disekeliling anda.

Ada satu kisah menarik seperti dibawah:

Suatu hari sedang saya berjalan-jalan untuk mencari dan membeli hartanah (saya gunakan sebahagian untung forex & pelaburan saham untuk membeli hartanah), saya terjumpa seorang kawan lama yang kini memegang jawatan tinggi di syarikat swasta. Dia beria-ia dan sibuk bertanya saya tengah buat apa. Bila saya katakan saya mencari beberapa hartanah lagi untuk dibuat sewa, terus dia lantang bersuara.."JANGAN!!!, Jangan beli hartanah sekarang kerana pasaran hartanah sekarang ni lembab, susah nak cari penyewa, jatuh harga...bla..bla..bla..." Panjang sungguh nasihat dia..

Bila saya tanya balik, "Wah...awak tentunya pakar dalam hartanah, tentu byk hartanah awak ada. Kalau awak ada lebih dan nak jual sebiji dua, juallah kepada saya", dengan tersengih-sengih dia menjawab "Takde, saya pun sewa jer....err..err ..Awak ada rumah sewa di kawasan Setapak tak? .....nak sewa".

Maaf, disini bukanlah niat saya hendak menunjuk-nunjuk. Saya ceritakan ini sebagai pengajaran saja. Saya mempunyai beberapa hartanah di beberapa lokasi sekitar segitiga emas KL dan kesemuanya tidak pernah tiada penyewa lebih dari 7 hari! Dan nilai hartanah pula makin meningkat!! Ini kerana kos semakin meningkat (kos buruh, besi, simen, bata, jentera, tanah dll). Tak mungkin jika harga kos naik, tapi nilai turun. Tak masuk akal langsung!! (lokasi memainkan peranan penting dalam hartanah)

FREE advise memang banyak, tetapi berhati-hatilah menerima nasihat percuma ini kerana selalunya diberikan oleh mereka yg tidak berpengalaman.

Berbalik kepada kawan anda; pengajarannya hampir sama. Ramai org yg kata forex tipu dan sebagainya sbb mereka sendiri pun tak faham pelaburan. Inilah bezanya rakyat di negara maju seperti USA, Eropah dan Jepun dengan rakyat Malaysia dan negara2 Asia Tenggara yg lain yang rata-ratanya masih belum matang dalam soal pelaburan. Kita jauh ketiggalan (sebab tu kita gelarkan negara2 maju tersebut sebagai negara maju sebab kita sentiasa ketinggalan dibelakang)

Mungkin ramai yg rugi dalam forex kerana mereka2 ini kebanyakkannya trade tanpa ilmu, atau menyerahkan wang kepada orang perseorangan atau penganjur tanpa ada kawalan mereka sendiri. Bila penganjur lari, siapa yg rugi? Contoh penganjur (yg sebenarnya main forex) kemudian lari ialah seperti Pak Man Telo, HYIP, Ponzi, Skim cepat kaya, Piramid, Platinum Lane, dan 1001 macam lagi. Penganjur ini mendapat untung berjuta-juta ringgit dari forex (membuktikan forex memang menjanakan wang yg banyak) tetapi kemudian mereka ini lari kerana tak mahu berkongsi kentungan dengan pelabur mereka. SIAPA yg rugi?

Bukanlah salah forex, bank atau broker forex, tapi salah diri sendiri yg cetek ilmu atau menyerahkan wang mereka kepada pihak penganjur yg tak bertanggung jawab ini. Diri sendiri yg perlu disalahkan kerana tak faham (tapi buat2 pandai) dan terikut2 pula dengan orang2 yg tak pandai tapi memandai2.

Adalah lebih baik kita yg mengawal wang kita sendiri tanpa menyerahkan kepada mana2 individu. Saya juga tidak menerima wang pelaburan dari sesiapa untuk dilaburkan walaupun ramai yg minta saya tolong laburkan wang mereka. Saya hanya mengajarkan caranya agar setiap individu dapat melaburkan sendiri wang mereka tanpa melalui orang tengah atau penganjur. Saya yakin, usaha saya ini yg mengajar orang ramai melabur sendiri dengan kawalan 100% oleh pelabur sendiri ini sedikit sebanyak dapat menyelamatkan ramai orang dari rugi akibat terkena dan tertipu dengan skim2 penipuan seperti skim cepat kaya, ponzi, piramid, HYIP dsb.

Betul, dahulu mmg bank dan individu billionaire yg mempunyai net worth yg berbillion saja yg dibenarkan melabur dalam forex, tetapi sejak tahun 1996, forex dibuka untuk orang perseorangan, iaitu pelabur runcit (retail investor) seperti kita semua selepas diluluskan untuk dibuka kepada orang ramai oleh Presiden Amerika ketika itu, Bill Clinton.

Maaf, Saya pasti kawan anda itu terlalu cetek ilmu pelaburannya. (selain tak faham pelaburan, dia juga rugi $40ribu, membuktikan dia mmg tak pandai forex tapi memandai2...jika pandai, taklah dia rugi $40ribu). Anda boleh menerima nasihat dari orang seperti ini atau dr orang yg mahir. Pilihan di tangan anda.

27 comments:

Tina said...

Mau kerja di RUMAH? Ga usah ke kantor? Mau kerja di mana saja, kapan saja? Mau tinggal klik klik aja didepan leptop? Silahkan gabung dengan kami, FOLLOW THE LEADER, trading forex dipandu oleh TRADER CERDAS.
Kami tunggu di www.kristinafx.com. Kamu akan tersenyum dengan PIPS PROFIT yg kamu dapat. Dan bertambahnya pundi pundi uang saku kamu. Selamat datang...

Terimakasih
Tina
tel : 0856 9 111 7422
email : tinafx@ymail.com

s..a..y..a... (^_^) said...

bagi sy la kn, dunia skg ni x ada yg mudah utk dptkn duit...xda yg percuma utk dptkn duit..
jdik mn2 benda yg sgt mudah bg kita utk dapatkn duit,
slalunya akn mudah jgk melesapkn duit kita..akhirkata tiada yg mudah utk bjaya..marila kita sma2 brusaha mdpkn duit dgn titik peluh sndiri ...

Anonymous said...

Hi there, I found your website by means of Google while looking for a related subject, your web site came up, it looks great.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hello there, just become aware of your blog via Google, and found that it's truly informative.
I'm gonna watch out for brussels. I'll be grateful when you proceed this in future.
Numerous people will probably be benefited out of your writing.
Cheers!

Feel free to surf to my homepage free online relationship advice

Anonymous said...

Hi, Neat post. There is a problem together with your site
in web explorer, could check this? IE nonetheless is the market
chief and a good portion of folks will omit your fantastic writing because of this problem.



Also visit my homepage - pandora box 3 questions

Anonymous said...

Salam. Saya ada melabur dlm forex ni tapi diuruskan oleh broker, sekiranya nak berhenti pihak berkenaan kata rugi sbb floating konon,berhenti jugak akn rugi, tak berhenti mesti y
Top up duit utk kuatkan equity bagai, apa yg perlu saya buat. Email saya mymoonsmtd66@yahoo.com

Anonymous said...

Biarlah orang sekeliling kata Forex ni tipu...siap cop lagi orang masuk Forex (trade forex) orang PALING BODOH DI DUNIA..

Biarlah den bodoh trade Forex asalkan tiap-tiap bulan boleh pegang duit berketul-ketul seperti ayam kfc...

Den adalah orang masuk Forex main Forex trade Forex dan dicop sebagai orang paling bodoh
HAhahaha orang paling bodoh di dunia seperti den dapat kaut Alhamdullilah average tolak loss sikit-sikit dapat RM20,000 sebulan paling sikit den dapat RM11,502 bulan February baru ni...

Den comment macam ni bukan apa...
Ramai betul orang diluar sana cop den bodoh trade Forex...
Cakap trade Forex sikit kata den IQ LOW...

Thanks kepada yang sudi baca....
EUGUTrader

Anonymous said...

It's an awesome post in favor of all the internet users; they will get benefit from it I am sure.

Feel free to surf to my webpage: forever aloes

Anonymous said...

Hi, i thіnκ that і saω you visіted my blog so i came
to “return the fаvоr”.I'm trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Also visit my homepage :: Forever Aloe

Anonymous said...

Gooԁ pоst. I learn something totаlly neω and
challengіng on sites I stumbleupon on а ԁaily basis.
It will always be excіting to reаd content from other аuthors and
practice something fгom theiг web sites.


Vіsit my homeρage: Forever Living Products

Anonymous said...

Wow! Finally I got a ωeblog from wheгe I
be capablе οf really obtain valuable data regarding my study and knowledge.


Take a loοk at mу web blog ... Aloe Vera Plant

Anonymous said...

Lіnk eхchange is nothing else еxcept it is only plaсing the other
ρerson's blog link on your page at appropriate place and other person will also do same in favor of you.

Also visit my blog post - Aloe Vera Hair

Anonymous said...

Ηello it's me, I am also visiting this web site on a regular basis, this website is really good and the users are actually sharing pleasant thoughts.

My page; forever aloes

Anonymous said...

Ηi! I've been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Humble Tx! Just wanted to tell you keep up the excellent work!

Check out my web site ... Aloe Vera Plant

Anonymous said...

Howdy just wanted to give уou a quick heads up.
Thе text in your artіcle seem to be running οff the ѕcгeen
in Intеrnet explorеr. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to let yοu κnow.
The layout look greаt though! Hopе уou get
the isѕue ѕolѵed soon. Kudοѕ

Feеl free to surf to my web site ... forever aloes

Anonymous said...

Hmm is anyone еlse еncounteгing problems with
the pictures on this blоg lоading?
I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.
Αny respοnsеs ωould be greatly appreciаted.



my web-ѕite: forever

Anonymous said...

If you are gοing for bеѕt contents lіκе Ι do, simply go to seе
this ωebѕіte eѵeryԁay as it offегs quality contents, thanks

Heгe іѕ my website ... forever living products aloe vera

Anonymous said...

I do consider all of the ideas you have presented on your
post. They're very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for starters. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

My web page: celebrity hairstyles

Anonymous said...

Gгeat gοods fгom you, mаn. I've understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I really like what you have acquired here, really like what you're stating and the wаy in which you
saу it. You make it entertaining and you still сare for
to κeеp it sensіblе.
Ι cаnt wаit to read far more frоm you.
This is actually a tremеndous ωеb site.


Here is my blog :: Aloe Vera Plant

Anonymous said...

Hi therе, just beсаme awaге of youг blog through Google,
anԁ found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I'll apprеciatе if you
continuе thіs in future. Many ρeople will be benefited fгom your
ωriting. Cheeгs!

Here іs my webpage :: aloe vera

Anonymous said...

Hello mates, fastidious post and pleasant urging commented at this place, I am truly
enjoying by these.

my site :: long black hair ()

Anonymous said...

You are so interesting! I don't believe I've truly read through something like that before.
So nice to discover someone with unique thoughts on this issue.

Seriously.. thanks for starting this up. This website is one thing
that is required on the internet, someone with a bit of originality!


Here is my web-site - Curly Hair

Anonymous said...

I've learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to make such a wonderful informative web site.

My web blog :: forex expert advisors

Anonymous said...

Salam, aku pun baru daftar forex td, so, account pun dah ada 50 usd, cuma skang ni aku tengah belajar dari forex menggunakan account palsu, selepas dah pandai baru nak guna account sebenar

Pakej PFP said...

memang setuju sangat..ramai x percaya pada forex ini..ada ramai anggap bende ni penipuan la..macam macam lagi...nasihat ,cuba dulu skrg banyak broker menawarkan minimum deposit usd10..cuba dulu akaun mini,mahirkan diri,positifkan diri

bard said...

Jadilah Pedagang Bijak... X payah susah memorex... ikut sahaja cara leader anda trade
Salam, Jadilah Pedagang Bijak... X payah susah memorex... ikut sahaja cara leader anda trade... dapat 60% income

dari leader yg berjaya pn dah syukurr. Dah banyak kali aku dapat withdraw duit. Follow jer diaorang yg pandai trade n

bijak kawal margin... korang x akan lost!! InsyaAllah...
http://tinyurl.com/kewxlpa

Bardd FX said...

Dear friends,
Frustrated on loosing money in Forex Trading??? Want a guaranteed income and ensure your capital secured.... Join us now!!!

Road to FTT.....
.::if you want to be rich, think big, think differently ~robert kiyosaki::..
.::If you born poor, it's not your mistake but if you die poor, it's your mistake! ~ bill gates::.

bard said...

Dear friends,
Frustrated on loosing money in Forex Trading??? Want a guaranteed income and ensure your capital secured.... Join us now!!!

Join me now

 
© Jutawan Internet Alaf Baru 2008 | Partnership | Links | RM10.00! | Otelo.com